IONOSFERSKA CSINTILACIJA – Smetnje ionosfere izazvane pojačanim sunčevim zračenjem
17820
post-template-default,single,single-post,postid-17820,single-format-standard,theme-eden,eden-core-1.0.4,woocommerce-no-js,eden-theme-ver-3.1,ajax_fade,page_not_loaded,show_loading_animation,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Blog

IONOSFERSKA CSINTILACIJA – Smetnje ionosfere izazvane pojačanim sunčevim zračenjem

Baviti se geodetskom izmjerom znači suočavati se s raznim izazovima koje nameće priroda. Nepovoljni vremenski uvjeti, kao što su neredovite padaline, jaki vjetrovi i tuča, velike vrućine ili hladnoća, uobičajene su prepreke za terenski rad. Osim toga, nedavni porast solarnih baklji izazvao je glavobolje onima koji se oslanjaju na precizne tehnologije, kao što su tehnologije satelitskog pozicioniranja, za precizno određivanje koordinata ili iskolčenje.

Ionosferska scintilacija je fenomen koji uzrokuje brze i nepravilne varijacije u snazi radiofrekventnih signala koji putuju kroz ionosferu, područje Zemljine atmosfere koje ima ionizirane čestice, što ga čini sposobnim za refleksiju i lom radio signala, poput onih koji se koriste u satelitskim komunikacijama i GNSS-u.

Ove varijacije u snazi radio signala nastaju zbog poremećaja u koncentraciji slobodnih elektrona u ionosferi na koje mogu utjecati različiti čimbenici, uključujući solarnu aktivnost, geomagnetske događaje i vremenske prilike u gornjoj atmosferi. Fluktuacije u gustoći elektrona u ionosferi uzrokuju izobličenja radio signala, što dovodi do fluktuacija u snazi i fazi signala. Neke od posljedica ove pojave gotovo su neprimjetne, poput odstupanja od 1 m ili 2 m u poziciji koju je izračunao GPS prijemnik vašeg mobitela. Međutim, kada je u pitanju precizno pozicioniranje, nekoliko centimetara pogreške može ozbiljno utjecati na rad.

Da spomenemo i neplanirane troškove kada se geodet nađe na terenu s opremom spreman za rad a zbog ionosferske scintilacije ne može obaviti mjerenja, već mora ponoviti izlazak na teren. Ovaj scenarij dodatno otežava činjenica da se ne može predvidjeti snaga ionosferska scintilacije unaprijed, pa je planiranje terenskih zadataka dodatno otežano.

Trenutno i prošlo stanje ionosfere možete pogledati na stranicama CROPOS sustava https://gnss.cropos.hr/MemberPagesNetwork/Ionosphere.aspx

U RTK sustavima, koji se oslanjaju na mjerenja faze nositelja, scintilacija može drastično narušiti točnost pozicioniranja, posebno na većim udaljenostima od bazne stanice. Ovaj fenomen utječe na mjerenja višestruko, utječe na same bazne stanice CROPOS sustava pa tako vaš rover dobija već pogrešne korekcije. Utječe i na sam rover pri inicijalnom pozicioniranju.

Jedno od često postavljanih pitanja je i „Što je uzrok razlikama u koordinatama mjerene točke”. Loše određeni ambiguiteti u CROPOS sustavu najčešći su razlog (loše sračunata korekcija). Tome dodajmo i ionosfersku scintilaciju u poslijednje vrijeme. Izvor: https://cropos.hr/o-sustavu/cesta-pitanja

Za prevladavanje izazova scintilacije, STONEX je osigurao novi firmware (R4.10Build11492) za GNSS ploče novih prijemnika S850+, S900+, S990+ i S980+ koji pomaže pri uklanjanju ionosferske smetnje na samom roveru. Ovo poboljšanje na žalost ne utječe na otklanjanje smetnji i pogrešaka korekcije same CROPOS mreže. Novi firmware uzima u obzir neposredno ionosfersko okruženje, čineći rover manje osjetljivim na promjene u atmosferskim aktivnostima.

Provjerite svoje nove prijemnike ( S850+, S900+, S990+ i S980+ ) i ukoliko je verzija firwarea niža od gore navedene, kontaktirajte nas za ugradnju novog firmwarea. Sam firmware je besplatan za korisnike.

Ukratko, ionosferska scintilacija je sve veći izazov za precizno pozicioniranje, koji utječe na produktivnost i učinkovitost geodetskih mjerenja. Razvoj sve naprednijih preciznih rješenja ključan je za osiguranje uspjeha u geodeziji.